Akıl-Davranış-Kendini beğenmek-Toplum Etiketler: , Yorum yapılmamış default thumbnail

Akılları pazara çıkarmışlar, herkes kendi aklını beğenmiş atasözü akılları pazara çıkarmışlar, herkes yine kendi aklını almış olarak da bilinmektedir. Bu atasözü insanın kendini beğenmişliğini eleştirmektedir.

İnsan kendi tavır ve davranışlarını başkalarınınkinden daha üstün görme eğilimindedir. Bir konuda kendisi gibi düşünmeyenleri kusurlu sanmaktadır.

İnsan kendini beğenmek konusunda o kadar tutucu bir davranış geliştirir ki, mümkün olsa tüm akıllar pazara çıkarılıp satılsa insanlar gene kendi aklını seçip onu alacaktır.

Oldukça ilginç ve doğru bir tespit yapan bu söz hakkında neler söylemek istersiniz?

"Akılları pazara çıkarmışlar, herkes kendi aklını beğenmiş" atasözüne benzer olan atasözleri

Bir atasözü, içinde bulunduğumuz bir durumu o kadar güzel anlatır ki; o durumu açıklayabilmek için bir çok cümle bile yeterli olmaz. Buna karşın atasözlerinde evrensel değerlere ve olumsuz davranışlara vurgu yapan birden fazla aynı anlama gelen sözler bulunmaktadır.

İlgili atasözüne benzer bir atasözü eklenmemiş.

"Akılları pazara çıkarmışlar, herkes kendi aklını beğenmiş" atasözüyle zıt anlamlı atasözleri

Etrafımızdaki her şey karşıtıyla var olmaktadır. Bu zıtlık olgusu doğal olarak atasözlerine de yansımıştır. Atasözlerinde olumlu öğütler verilmesine karşın yalnızca çıkarcılığı öne çıkaran, olumsuz örnek teşkil eden sözler de vardır. Çelişkili atasözleri, toplumda farklı düşünen toplulukları ve bu topluluklar arasındaki ayrılıkları ortaya koymaktadır.

"Akılları pazara çıkarmışlar, herkes kendi aklını beğenmiş" atasözü ile ilgili örnek cümleler

    Bu atasözü ile ilgili henüz örnek bir cümle kurulmamış!

Bu atasözüne karşılık gelen ingiliz atasözü veya atasözünün ingilizce anlamı

Bu bölümde ilgili atasözünün farklı kültürlerdeki atasözlerine karşılık gelen çevirisi yer almaktadır.

Bu atasözüne karşılık gelen ingiliz atasözü veya ingilizce karşılığı eklenmemiş!

"Akılları pazara çıkarmışlar, herkes kendi aklını beğenmiş" atasözünün hikayesi

Pazardaki Akıllar

Evvel zaman içinde kalbur saman içinde, develer tellaklık, saksağanlar berberlik peşindeyken uzak diyarların birinde iki kardeş yaşarmış. Bu iki kardeş birbirlerini çok severmiş, birlikte oyunlar oynarlarmış lakin bu iki kardeş de çok inatçıymış. Doğruyu sadece kendilerinin bildiğini düşünürler, birbirlerini dinlemezlermiş bile. 

Bu iki inatçı kardeş günlerden bir gün bir derenin kenarında oturmuş bir dilim ekmeği paylaşıp yemeğe başlamış. İlk lokmayı yedikten sonra kardeşlerden biri “Ben bu ekmekten daha güzel ekmek yaparım.” demiş. Diğer kardeş altta kalır mı hiç, “Asıl ben bu ekmekten daha güzel ekmek yaparım.” demiş. 

İki kardeş bir yandan ekmeklerini yerken bir yandan da kim daha iyi ekmek yapar diye inatlaşmaya başlamış. Dere kenarından geçen bir bilge iki kardeşin en güzel ekmeği kimin yapacağıyla ilgili tartışmasını duymuş. 

Çocukların yanına yaklaşmış “Çocuklar” demiş “Benim size bir teklifim var. İkiniz de ekmek yapın. Ben hakem olayım hangi ekmeğin daha güzel olduğunu söyleyeyim.” Çocuklar hangisinin daha iyi ekmek yaptığını kanıtlayacak bu fırsatı reddeder mi hiç? Hemen kabul etmişler. 

Bilgeyle birlikte evlerine gitmişler. Başlamışlar kendi bildikleri gibi ekmek yapmaya. Bir kardeş ekmeğin ununa tuz eklemiş, bir kardeş mayasına sıcak su eklemiş. Bir kardeş odun ateşinde pişirmiş ekmeği, diğer kardeş kömür ateşinde. Onlar ekmek yapmak için uğraşadursun bilge de bir kenarda unla suyu karıştırıp küçük bir hamur yapmış, fırına atmış. Pişince de boynunda asılı olan heybesine koymuş. 

Kardeşler, ekmekleri pişince büyük bir gururla bilgenin önüne koymuş. Bilge ilk kardeşin ekmeğinden tatmış “Ellerine sağlık, güzel olmuş.” demiş. Ekmeği beğenilen kardeş kendinden emin gülümsemiş. Bilge diğer kardeşin yaptığı ekmeği tatmış. “Ellerine sağlık, güzel olmuş.” demiş. 

İki kardeş şaşkın şaşkın önce birbirlerine bakmışlar, sonra bilgeye dönüp “Ama hangisi en güzel?” diye sormuşlar. Bilge bir kenarda yapıp heybesine koyduğu ekmeği çıkarmış, ekmekten bir lokma koparıp ağzına atmış. “İşte” demiş “en güzeli bu.” 

Kendisine şaşkın şakın bakmaya devam eden çocuklara gülmüş “İnsanoğlu” demiş “kendi bildiklerinin, yaptıklarının başkalarının bildiklerinden, yaptıklarından daha iyi olduğunu düşünür. Her durumda kendini haklı görür. Öyle ki akıl pazarda satılsaydı herkes gidip yine kendi aklını alırdı.” 

Kardeşler bilgenin anlattıklarından çok etkilenmiş, o günden sonra birbirleriyle hiç inatlaşmamışlar ama içten içe kendilerinin haklı olduğunu düşünmeye devam etmişler.

Kültür Mirası Atasözleri

Atasözleri belli bir toplumun ya da tüm insanlığın yaşam felsefesini ortaya koymaktadır. İnsanlık ile var olan sevgi, kıskançlık, bencillik, dostluk, düşmanlık vb. duygular evrensel kavramlardır. Bundan ötürü bu duyguları iyi bir şekilde yansıtan atasözleri de evrensel olarak kabul görmektedir.

Atasözlerine kısaca özlü sözler diyebiliriz. Atalarımız; günlük yaşamlarının içinde, iş hayatlarında, akraba yahut arkadaşlık ilişkilerinde, doğada meydana gelen olaylar karşısında ve benzeri durumların tamamına elde ettikleri bilgi ve deneyimleri sonraki nesillere aktararak, çağını yaşayan insanların da aynı yanlışa düşmesine mani olmak istemişlerdir.

Atasözlerinin en temel özellikleri arasında öğüt vermeleri, kalıplaşmış olmaları ve halka mal olup yeni nesillere aktarılmaları yer almaktadır. Bu özellikleri ile atasözleri günümüz insanı için birer miras niteliği taşımaktadır. Bazı zamanlarda bir atasözü, içinde olduğumuz bir durumu öylesine güzel anlatır ki; o durumu tarif etmek için kitap dolusu sözler bile o kadar etkili olamaz.

Devamını oku »